Recreatie, Toerisme en Natuur

Leden

Remie Aleven, Bart Aleven, Arry Buiks en Johan Tolkamp

Aandachtsgebieden

De themagroep werkt aan het ontwikkelen van een integrale groenvisie voor zowel particuliere als publieke gronden. Doel is: meer groen in het dorp en verbinding tussen de groene zones en voorkomen van verwaarloosde plekken.

Daarbij zijn enkele stappen gemaakt, er is een inventarisatie gedaan van de publieke gronden en het onderhoud. Meer groen in het dorp is gerealiseerd door het wilgenproject waarbij een speciale wilgensoort, de salix triandra semperflorens is aangeplant. Doornenburgse huisgezinnen hebben gratis plantmateriaal kunnen krijgen. De salis triandra, in de volksmond de amandelwilg genoemd, heeft een speciale variëteit, de semperflorens, die bijna 8 maanden bloeit en daarmee een juweeltje is om de biodiversiteit te vergroten.
De actie met de wilgen is verder doorgezet en ondertussen zijn er zo´n 95 huisgezinnen/locaties waar 1 of meerdere wilgen zijn aangeplant.

Dit project wordt verder uitgerold in het dorp waarbij ook publieke percelen worden voorzien van plantmateriaal.

Door de jaren heen hebben we op verschillende manieren de unieke ligging en de historie uitgedragen voor een breed publiek. Onder andere door de samenstelling van de monumenten – fietstocht, het plaatsen van meerdere zitbankjes, het samenstellen van het wandel- en fietsboekje Doornenburg en het plaatsen van een kijkruit nabij het dorpsplein.

We zijn doende met het opzetten van een project om mensen te ondersteunen die hun tuin niet kunnen onderhouden. Een eerste stap is gezet door het aanschaffen van gereedschap welke door vrijwilligersgroepen kan worden gebruikt om groen te onderhouden. Na de aanschaf van materialen willen we de komende jaren vrijwilligersgroepen proberen te formeren die de ondersteuning gaan geven bij het onderhoud van de tuinen.

Een andere activiteit was het realiseren van een trap in de talud van de Linge. Voor zover bekend werkt deze goed. Ook hebben we Rijkswaterstaat ideeën voorgelegd met betrekking tot het verlagen van de kribben. Deze plannen zijn wel besproken met Rijkswaterstaat, maar nog niet gehonoreerd.

De werkgroep is klein qua deelnemers en actieve handen. Dat beperkt de mogelijkheden. We proberen zoveel mogelijk te realiseren en uit te voeren conform de items die in het dorpsplan en dorpendeal zijn vastgelegd. Het streven is om de werkgroep uit te breiden maar het is lastig om actieve vrijwilligers aan te trekken (en daarna te behouden).

Mail: RecreatieToerisme@werkgroepdoornenburg.nl

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *