Buurtgesprekken

In 2016 presenteerde de Werkgroep Doornenburg vol trots het Dorps Ontwikkelingsplan, ook wel DOP genoemd. Ondertussen zijn er ruim zes jaar verstreken en er is door velen met volle inzet aan de uitvoering van de plannen gewerkt. Maar we zijn ook nog lang niet.

Toentertijd vonden we het belangrijk om van zoveel mogelijk inwoners van Doornenburg de wensen en visies over hun eigen leefomgeving in kaart te brengen. En dat vinden we nu nog, We merken echter ook dat de Werkgroep Doornenburg en het DOP bij veel Doornenburgers niet of nauwelijks bekend zijn. Dat is jammer, want burgerparticipatie is een van de ambities van de werkgroep. Daarover staat in het DOP: ‘Burgerparticipatie houdt in dat burgers zelf keuzes kunnen maken en kunnen meebeslissen over hun eigen woonomgeving. De uitvoering van dit dorpsontwikkelingsplan kan zo uitgroeien tot een vernieuwend project in directe democratie.’

Dat heeft ons ertoe gebracht om buurtgesprekken te gaan organiseren. Met de buurtgesprekken willen we zoveel mogelijk dorpsbewoners iets vertellen over waar we mee bezig zijn. Maar daarnaast willen we vooral ook horen wat er leeft in ons dorp.

In september schreven we over de aftrap van de buurtgesprekken. Dat ging over het gesprek met de buurtbewoners van de Kerkstraat. Daarna hebben we in samenwerking met het bestuur van de buurtvereniging ‘Tussen Rijn en Linge’ op 14 december een tweede buurtgesprek gehouden in het Ontmoetingscentrum. We kregen daar ondersteuning van stagiaires van de Han.  Er waren zo’n 20 deelnemers.
In de inleiding vertelden we dat we graag wilden vernemen wat er in de buurt speelt.  Ook vertelden we over de opzet en inhoud van het Dorpsontwikkelingsplan. Waarna we tevens vroegen of we de goede dingen doen.

In kleine groepen wisselden de deelnemers het een en ander uit. Op post-its schreven ze kort wat er zoal aan in de groepen besproken was. Deze werden daarna met de hele groep besproken. Daaruit kwamen de volgende zaken:

  • Behoefte aan een hondenspeelveld
  • Mensen bewuster maken van de natuur om ons heen, waaronder aandacht voor wandelpaden
  • Duurzaamheid van het kasteel vraagt aandacht
  • Zo ook de veiligheid rond het kasteel
  • Verkeersveiligheid in straten en op de dijk
  • Kadastraal splitsen van de woning
  • In gezamenlijkheid zelf problemen aanpakken (onderlinge werkgroep)

Waar mensen tegen aan lopen is de stroperigheid van de verschillende instanties (aan het lijntje gehouden worden).  En ook het niet goed weten welke wegen ze moeten bewandelen en bij wie ze moeten zijn. Als voorbeeld was er het hondenlosloopgebied in Bemmel/Essenpas. Men vond het lastig te achterhalen wie ze moesten hebben om hen te kunnen vertellen hoe ze het in Bemmel voor elkaar hebben gekregen.

We spraken af dat we de inbreng meenemen en binnen de werkgroep bekijken wat we er mee kunnen. Sommige zaken zijn inmiddels teruggekoppeld en op anderen komen we nog terug. Sowieso laten we over een aantal weken aan de buurtvereniging weten wat we uiteindelijk met de uitkomsten hebben gedaan.

Behalve dat kwam er vanuit de buurtbewoners zelf het initiatief om een buurtwerkgroep op te zetten. Deze werkgroep zou dan gezamenlijke problemen kunnen bundelen en gezamenlijk aan gaan pakken. Anders gezegd, wat meer doen met de buurtvereniging dan alleen gezelligheidsbijeenkomsten te organiseren.

Na afloop lieten de buurtbewoners weten het een zinnige bijeenkomst gevonden te hebben.

Share Button